13 reguli în arta conversaţiei

Epoca in care traim, mediul din care facem parte (oricare ar fi el), este etichetat ca fiind al informatiei, al comunicarii, al socializarii. Cu atatea mijloace la dispozitie, stim totusi sa comunicam asa cum trebuie?
Nu am cuvinte sa spun de cate ori (pe zi chiar) am oroarea de a discuta cu oameni care nu au minimul de cunostinte sau de respect (*) sa poarte o discutie(**) civilizata. Am spus intotdeauna si voi repeta ori de cate ori voi avea ocazia ca nu este rusine sa nu cunosti ceva, este rusinos sa refuzi sa inveti. Am primit extras câteva idei pe care le-am gasit esentiale:

 1. “Arta conversatiei (…) este dobandita mai degraba ca o limba straina, respectand cateva reguli si exersand-o la nesfarsit.”
 2. Nu monopoliza discutia, nici atentia celorlalti. Aminteste-ti ca ai doua urechi si o gura si nu invers.
 3. Nu fi zgarcit cu complimentele, dar nici prea generos – vei cadea in ridicol. Aminteste-ti ca mici complimente pot intretine o discutie, dar sunt de efect doar daca releva un adevar, sau ceva evident. Nu cauta sa apreciezi sub orice forma si fii atent sa nu faci referiri in spusele tale la varsta, bani sau alte tabuuri.
 4. Nu fi cel care da intotdeauna dreptate oricui de teama de a fi judecat pentru propriile pareri. Nu fi cel care isi sustine propriile pareri sub orice forma, chiar cu pretul jignirii interlocutorului spunand: “gresiti!” , “va-nselati!”, “nu este asa.” Sustine-ti parerile, dar respecta-le pe ale altora.
 5. Poate cel mai frecvent obicei enervant intr-o discutie este cel care denota o totala lipsa de respect, este cel vecin cu nesimtirea, cel care este asemenea unei zgarde cu socuri electrice pentru caini: intreruperea! Putine lucruri sunt mai deranjante decat tupeul celui care iti ia vorba din gura si continua enuntul cu propriile-i idei; cel care are impresia ca stie ce urmeaza sa spui, dar nu mai are rabdarea necesara sa te asculte pana la final. Aminteste-ti ca o conversatie presupune un interlocutor, pentru monolog adreseaza-te oglinzii.
 6. Nu te vaita de bolile si nenorocirile care ti se intampla. Nimanui nu-i fac placere (mai ales intr-un cadru mai larg) sa asculte povesti suparatoare sau triste. Pentru consolare adreseaza-te unui specialist, unui prieten. Nu fa din interactiunile sociale izvorul tau de pansat ego-ul.
 7. Nu plictisi. Urmareste-ti interlocutorul si incearca sa-ti dai seama dupa privirea lui, dupa pozitia corpului, dupa ceea ce iti raspunde, daca este interesat de ceea ce zici.
 8. Nu incerca sa arati cu orice pret ca esti superior celor cu care discuti (chiar daca asta poate fi adevarat uneori). Sa incerci sa castigi orice discutie (chiar si cu argumente) sau sa ii demonstrezi interlocutorului sub orice forma ca greseste este o prostie mai mare ca presupusa eroare. Este o dovada de proasta crestere sa-ti pui interlocutorul in inferioritate, chiar daca esti mai instruit ca el.Un om inteligent este un om care se poate adapta. Sigur, ar fi ideal sa putem creste nivelul unui grup doar prin simpla noastra prezenta, insa puterea acestuia de intelegere este doar pana la nivelul celui mai idiot.
 9. Nu epata. Laudarosii sunt enervanti. Punct.
 10. “A te abtine sa dai sfaturi este o dovada de intelepciune. Sa respecti opinia celuilalt, chiar daca difera de a ta, deoarece s-ar putea sa fie intemeiata.”
 11. Nu te autocaracteriza. Sa spui despre tine ca esti un om corect, sau matur, sau cinstit, sau bun suna a ipocrizie. Lasa-i pe altii sa-si formeze propriile pareri, in urma a ceea ce pot observa la tine.
 12. Nu insista in a fi autocritic. Pare ca cersesti complimente.
 13. Nu-ti trambita plecarea sau iesirea din conversatie. Fii cat mai discret cu putinta si transmite-le tuturor cele bune prin intermediul gazdei, sau a persoanei care te-a invitat sa participi la evenimentul cu pricina.

__________________________________________________

(*) Am simtit sa fac aceasta nota de subsol in ce priveste cunostintele sau respectul, pentru ca sunt multi cei care nu le poseda pe cele dintai, insa au o cantitate considerabila de buna crestere, incat sa compenseze cu o purtare minuntata printr-un respect imprumutat din familie, sau autoeducat.
Pentru un exemplu mai elocvent, ganditi-va la bunicii de la tara, care cel mai probabil nu au citit vreo carte de maniere, insa depasesc cu mult unii oameni educati in ce priveste comportamentul civilizat.
(**) Desi DEX-ul indica discutia si conversatia ca fiind sinonime, in ochii mei ele difera prin valoarea pe care o dau contextului in care sunt folosite, conversatia fiind mai departe de act si mai aproape de arta.

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

2 Comments


  1. // Reply

   şi asta aşa e, doar că de asta avem posibilitatea de învăţa, de a ne perfecţiona – că dacă n-ar fi, n-am fi depăşit nivelul de om al peşterilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.