Cum să negociezi

Ne lovim de necesitatea de a negocia diferite aspecte ale vietii noastre aproape zilnic, incepand de la detaliile unui pranz, la momentul unei petreceri, la o dezbatere la serviciu etc.
Sigur, intotdeauna suntem convinsi ca avem dreptate si ca punctul nostru de vedere este cel demn de luat in considerare si urmat, de parca societatea in care traim ar fi exclusiv bazata pe meritocratie. Secretul este ca de cele mai multe ori nu conteaza cine are dreptate. Invingatorul intr-o discutie nu este cel care are argumentele cele mai valide, ci acela care si le sustine cel mai bine. Aici intervine arta negocierii, care ofera coroana celui mai iscusit orator si falsul sentiment de multumire invinsului.

Inainte de toate incearca sa cunosti cat mai bine persoana careia i te adresezi. Astfel vei sti sa apesi anumite butoane, fie ele rationale sau emotionale. Apoi, intuieste momentele cele mai potrivite de a interveni si de a tacea. Stabileste-ti de la inceput cel mai rau scenariu pentru tine si refuza sa accepti orice varianta se situeaza mai jos. Nu te teme sa spui ceea ce vrei, sa ceri ceea ce consideri ca meriti sau ca combati ceea ce ti se pare nepotrivit. Ai grija sa nu supralicitezi, riscand sa pierzi mai mult. Si nu in ultimul rand, intotdeauna ofera ceva in schimb sau aminteste argumentat ce ai oferit pana la acel moment.

 

 

Cristina Mocanu
Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012. A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale. Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!
Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

3 Comments


 1. // Reply

  mai ia in considerare si:
  – este recomandabil ca negocierea , daca e posibil, sa o faci de pe pozitie de sexe opuse.
  – o persoana de functie sus-pusa e mai bine a fi abordata de doi, cind unul vorbeste celalalt poate analiza discutia si sesiza “ceva” + e mai usor de rememorat dupa reactia.
  – evita concluzionarea daca nu simti ca te indrepti in directia buna.
  – evita negatiile, “nu avem in depozit” poate suna “produsul este indisponibil momentan”
  – asculta, adica ASCULTA, e mai usor sa folosesti raspunsurile pentru argumentatie decit sa-i bagi pe gat propriile convingeri


  1. // Reply

   ultimul este de departe foarte util! 50% din treabă este făcută dacă ştii să asculţi.


 2. // Reply

  Multumesc. Poate si asculta cineva ce incercam sa spunem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.