5 lectii de viata pe care ti-ai dori sa le fi stiut mai devreme

Anul care a trecut a fost pentru mine unul plin de schimbari si invataminte. A fost, in acelasi timp, cel mai agitat si cel mai linistit an prin care am trecut. Agitatia a venit dintr-o multitudine de schimbari si pasi inainte atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Linistea a venit dintr-o intelegere diferita, mai profunda, a unor lectii de viata, pe care mi le-am asumat si insusit.

Toata aceasta perioada mi-a parut ca fiind o etapa, parcursa, asimilata, si depasita, care a adus dupa sine intrebarea “Si acum ce urmeaza?”. Mi-am raspuns singura la intrebare, de asta data din perspectiva a ce fel de om vreau sa fiu, si nu din perspectiva a ce “munca” vreau sa fac. La sfarsitul zilei, am realizat, ca ceea ce este important pentru mine este cum ma simt in raport cu faptele si gandurile mele, si in raport cu ceea ce reusesc sa las in urma.

M-am decis, asadar, sa impartasesc cateva dintre lectiile pe care le-am dobandit si, care, intr-un fel sau altul, imi ghideaza viata.

  1. Totul este conectat

Mintea, sufletul si trupul – toate au legatura, si coexista intr-o simbioza perfecta. Nu te poti ocupa doar de trup, si sa duci o viata implinita spiritual; la fel cum nu te poti ocupa doar de spirit, sau de minte, lasandu-ti sanatatea si bunastarea trupului deoparte.   

      2. Increderea este o componenta fundamentala a relatiei cu sine si cu ceilalti

Pentru a putea trai si da curs experientelor vietii la maximum, increderea in sine este esentiala. Totodata, increderea in ceilalti este cea care ne ajuta in a avea si a dezvolta relatii sanatoase cu oamenii din sfera noastra.

       3. Libertatea presupune responsabilitate, direct proportional

Cu cat mai multa liberate ne permitem, sau ni se da, cu atat, ca intr-o oglinda, creste necesitatea unei responsabilitati direct proportionale. Liberatea, in absenta responsabilitatii inseamna anarhie, care la nivel social se traduce in abuz si haos, iar la nivel individual in desertaciune.

       4. Rezolvarile rapide nu reprezinta solutii de durata

Daca incerci sa slabesti rapid 2 kilograme, acestea vor reveni inapoi la fel de rapid, eventual cu pretul unei anemii, sau senzatie de oboseala prelungita. Atunci cand inchizi ochii la o vorba, sau un comportament neadecvat doar pentru a pastra linistea si pacea, acesta se va repeta, si foarte probabil va a avea o amploare, sau un impact mult mai mare, decat daca ar fi fost sanctionat la momentul potrivit. 

      5. Integritatea este singurul lucru care iti ramane, atunci cand nu iti mai ramane nimic

Integritatea inseamna a-ti urma convingerile morale si etice, indiferent de situatie, chiar si atunci cand nu stie, sau nu te urmareste nimeni. Intergritatea presupune onestitate fata de sine, si repere morale care determina o persoana sa faca lucrul potrivit, intr-o maniera responsabila. Comportandu-te demn si corect, in viata personala, sau profesionala creezi legaturi durabile, bazate pe incredere; esti insotit de un sentiment de liniste interioara si multumire de sine; lasi in urma ta, lucruri facute bine, indiferent ca este vorba despre o munca de o zi, sau o relatie de o viata.

 

Care sunt lectiile tale cele mai importante, care te ghideaza, si pe care ti-ai fi dorit sa le fi stiut mai de demult?

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.