Bune maniere la locul de muncă

Modul în care se cuvine să ne comportăm la job poate pune presiune pe cei mai mulţi dintre noi, pentru că în timp ce încercăm să ne facem remarcaţi, nu putem trece peste ceilalţi sau aborda un comportament lipsit de etică.

Din proprie experienţă am identificat câteva circumstanţe pe care e bine să le abordăm cu grijă, pentru o atmosferă cât mai plăcută şi civilizată în locul şi cu oamenii alături de care ne petrecem o mare parte din zi:

 1. Nu întârzia. Pleacă de acasă suficient de devreme încât să poţi preveni un ambuteiaj, un lucru uitat acasă, un incident neplăcut. Dacă ajungi mai devreme, ai puncte bonus; dacă intervine ceva, ajungi la timp.
 2. Nu te implica în bârfe. N-ai cum să le controlezi şi nu ştii niciodată când o vorbuliţă nelalocul ei se transformă în motiv de pizmă, ciudă, ranchiună şi beţe-n roate. Fii prietenos, dar rezervat.
 3. Nu fi închis la minte, cu idei fixe şi puţine. Încearcă să vezi în ansamblu, să priveşti din mai multe unghiuri. Oamenii limitaţi dau, pe bună dreptate adesea, ideea de ‘grei de cap’.
 4. Nu-ţi povesti viaţa ca si cum ar fi o carte deschisă. Preţ de doua zile (doar) am avut o colegă care a povestit şi răs-povestit aceeaşi placă despre viaţa ei conjugală, situaţia locativă dificilă, problemele familiale, tuturor, fără vreo discriminare, sau fără a-i simţi măcar pe cei interesaţi de ceea ce avea de zis. Pentru asta există un singur cuvânt: penibil. Păstrează detaliile pentru prieteni şi apropiaţi. Less is more, întotdeauna.
 5. Nu fi ăla care stă peste program doar ca să te vadă şeful. Vei crea un climat de frustrare pentru colegii care reuşesc să îşi termine treaba în timp util. Deapre asta a scris excelent Bogdana aici.

Vă doresc să faceţi cu drag ceea ce faceţi, să aduceţi zâmbete şi bucurie în colectivul din care faceţi parte, să fiţi atât buni profesionişti, cât şi buni colegi şi şefi.

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

4 Comments


 1. // Reply

  La mine la munca oamenii cu idei sunt priviti ciudat, adica avand in vedere ca se lucreaza in echipa…


  1. // Reply

   Depinde de idei 🙂 Unele sunt acceptate social cu mai mare uşurinţă, altele nu. Dacă nu prea ai idee ce să faci, play it safe.


 2. // Reply

  When in doubt, watch an episode from “The Office”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.