Ce vrei să te faci când vei fi mare?

Pregătesc o serie de traininguri pentru adolescenţi (o să revin cu detalii despre asta în curând) şi pentru că nu am mai interacţionat cu ei din postura asta, caut să aflu cele mai bune metode de a aborda şi de a obţine cele mai faine rezultate. Evident, încerc să mă întorc mental, pe cât posibil, în perioada nu foarte depărtată a zilelor mele de liceu, dar întrucât contextul meu a fost destul de atipic, am relativ puţine repere de care să mă agăţ.

Cu toate astea, îmi răsună în minte o sintagmă celebră pe întreg mapamondul, adresată din lipsă de imaginaţie copiilor de pretutindeni: “what do you want to be when you grow up?” sau  “ce vrei să te faci când o să fii mare?”. Pe mine întrebarea asta m-a făcut să dau de fiecare dată alt răspuns, mâhnită cumva că nu reuşeam să îmi păstrez consecvenţa în decizii. Habar nu aveam eu pe atunci că adulţii erau (şi sunt) într-atât de îndobitociţi şi puţin inspiraţi încât pun întrebări grele, fără a-i interesa, oricum, răspunsul. Am început prin a-mi dori să fiu actriţă, apoi profesoară, apoi găsindu-l pe Freud – psihiatru, apoi copywriter (ani mai târziu am refuzat oferta când mi-a bătut la uşă 😀 ), ca în final, într-un ciclu complet, sufletul să îmi revină tot în zona educaţiei (sub altă formă de această dată). Cert e că simţeam cu pasiune fiecare hotărâre şi o vroiam a fi fermă.

Mi-aş fi dorit atunci ca cineva să îmi spună că nu este decât o întrebare stupidă; că o decizie reală abia dacă poţi lua ajuns la vârsta maturităţii; că dacă vrei să ai o idee asupra unui job, practică sub formă de voluntariat măcar scurt timp în mediul pe care îl vrei; că adulţii adesea îşi iau câte un an sabatic pentru a-şi aşeza gândurile şi planurile în ordine; că important este ceea ce faci şi prioritatea  să fie în performanţă acolo: şcoală, olimpiade, competiţii, voluntariat, orice!

Vrei să devii medic? Grozav: înscrie-te printre voluntarii Crucii Roşii. Vrei să fii fotbalist? Stai cu piciorul pe minge toată ziua! Vrei să fii şef? Apucă-te de dat cu mopul, ia-ţi un part-time la McDonalds, împarte flyere, vezi dacă poţi face ORICE este necesar, dacă ai disciplina şi perseverenţa de a-ţi îndeplini ţelurile! La şcoală nu te învaţă nimeni despre joburi. Sistemul tradiţional este de aşa natură încât alfabetizează mai degrabă decât să educe.

Dacă m-ar întreba acum cineva “ce vreau să mă fac atunci când voi fi mare” i-aş spune că acum am de studiat şi vreau să fac asta cât mai bine cu putinţă. Apoi aş spune că vreau să îmi păstrez opţiunile cât mai deschise în aria mea de interes şi că în timp, cu sprijinul experienţei, voi strâmta cercul aptitudinilor pe care să le dezvolt.

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Intelligence plus character – that is the goal of true education.” Martin Luther King Jr.

Îţi doresc motivaţie şi disciplină!

Dacă ai ajuns până aici, dă mai departe!

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.