Cultura face diferenţa (P)

  • Mă surprind de fiecare dată cei care declară (cu mândrie chiar) că nu “au mai avut timp” să meargă la o piesă de teatru încă din şcoală, sau că nu au mai participat la un training, curs sau seminar de la terminarea facultăţii, că nu au mai citit o carte de la ultimul manual de proceduri care trebuia învăţat mot-a-mot pentru testarea internă. Şi surpriza nu este una plăcută! Cultura face diferenţa între angajaţii performanţi şi cei mai puţin performanţi, la fel ca între antreprenorii de succes şi cei care dau rateuri frecvent.
  • Navigând din aria profesională spre timpul liber, impactul nevoii de cultură se resimte şi la alegerea destinaţiei de vacanţă. Acesta este parte din motivul pentru care ţări precum Grecia, Egipt, Italia, Spania, Japonia reprezintă destinaţii turistice râvnite. Oamenii au nevoie să asocieze ceea ce văd, ce vizitează sau încearcă cu o poveste. Pentru că aceste popoare au reuşit să creeze poveşti minunate în jurul istoriei lor reprezintă acum, la sute de ani, un must see pentru milioane de oameni de pretutindeni. Cultura face diferenţa, iar poveştile legte de filosofia grecească, teatrul roman, piramidele şi misterul faraonilor sunt dovada vie.
  • Mândria naţională are ca şi catalizator istoricul cultural al poporului. Când vedem în filmele americane cum puşti de 5-6 ani recită toţi preşedinţii şi toate grozăviile făcute de înaintaşii lor fondatori suntem în faţa dovezii incontestabile: cultura face diferenţa.
  • Viziunile vis-a-vis de viaţă, muncă, semeni sunt de asemenea strâns legate de aspectul cultural. Oamenii cu vederi mai largi adesea au mai multe uşi deschise întrucât dau dovadă de toleranţă, înţelegere şi putere de adaptare la nou, la schimbare.

Motivul pentru care am ales ca şi meserie educaţia non-formală pentru adulţi este convingerea că educaţia face diferenţa. Modul în care acţionăm, mediul în care trăim, lucrurile pe care alegem să le facem, tot ceea ce ne înconjoara îşi pun amprenta asupra noastră. Se realizează un permanent schimb între noi şi mediu, în care ambii oferă şi ambii primesc.

Oferă ce ai mai bun ca să primeşti ce e mai bun şi înconjoară-te de ce e mai bun ca să devii mai bun!

 

*În aceeaşi ordine de idei, “Cultura face diferenţa” este sloganul anului acesta al Festivalului Internaţional de Teatru de la  Sibiu.  Dacă vă aflaţi în zona, ar fi păcat să nu vă încărcaţi bateriile participând la aceste evenimente minunate!

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.