Cum iti sabotezi sansele de promovare

Presupunand ca deja detii competentele necesare pozitiei pe care o detii si poate chiar cele pentru pozitia pe care o vizezi, componenta sociala nu este de neglijat in activitatea ta profesionala, intrucat lucram intr-o lume dinamica, inconjurati de alti oameni, si nu intr-un bol de sticla.

In cazul in care vreuna dintre urmatoarele ti se aplica, observa si ia masuri:

1. Ignori evenimentele sociale de la serviciu

Daca esti cel care zice ‘pas’ la invitatiile de iesit cu colegii dupa program, lipsesti de la petrecerile de firma, nu te implici, nu participi, nu dai curs micilor, sau mailor sarbatori intre colegi, nu te astepta sa fii deosebit de vizibil atunci cand iti vei dori sa fii luat in considerare pentru promovare. Lipsind de la acest gen de adunari mai putin formale nu le dai ocazia oamenilor sa te cunoasca si altfel decat strict profesional, sa le ramai in minte ca si o persoana pe care o doresc in preajma, sau cu care doresc sa se asocieze.

2. Tratezi oamenii in functie de pozitie

Daca te adresezi, sau te comporti cu respect cu seful, insa ignori colegii care sunt pe pozitii inferioare tie, transmiti proasta-crestere; si nicidecum nu te pozitionezi ca fiind mai special, sau mai bun.
Atunci cand tratezi pe toata lumea cu respect egal, vorbesti de fapt despre tine, si te arati ca fiind o persoana cu bune-maniere, care nu judeca oamenii oportunist, doar in functie de ce beneficii poate avea de pe urma lor.
Mai mult decat atat, experienta mi-a aratat ca in viata pot fi foarte multe rasturnari de situatie, cel de pe o pozitie mai jos in organigrama putand sa ajunga chiar deasupra ta, sau intr-un scaun cu putere de decizie in alta companie pe care o vizezi pentru viitor.

3. Iti asumi meritul pentru munca altora

Atunci cand nu recunosti meritele colegilor spui despre tine ca nu esti un jucator de echipa. In acest fel ii vei face pe colegii tai sa nu mai discute deschis idei cu tine, sau sa isi ofere suportul atunci cand vei avea nevoie de ajutor, sau de o perspectiva diferita.
Apreciaza contributia celorlalti si le vei demonstra tuturor ca ai stofa de lider, ajutand oamenii sa urce si sa primeasca apreciere impreuna cu tine.

4. Iti place barfa

Sa participi la barfa din birou si la critica neconstructiva pe la spatele altora iti face un mare deserviciu. Barfa afecteaza increderea pe care colegii o au in tine. Fii o persoana discreta, nu savura acest tip de conversatii chiar daca le initiaza altii si nu duce vorba dintr-o parte in alta, altfel reputatia ta va avea de suferit. Daca ai o divergenta cu un coleg abordeaz-o direct si gestioneaza situatia cu maturitate si demnitate.

 

Ai mai intalnit in activitatea ta si alte elemente distructive, care iti pun in pericol sansele de a te remarca profesional?

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.