Cum să ceri ceva cu politeţe

“Te rog (frumos)” este prima sintagmă care ne vine în minte când vorbim despre a cere ceva, cuiva. E o regulă pe care până şi un copil de 5 ani o ştie. Totuşi, nu poţi cere oricând, oricum, oricui. Ar fi simplu dacă ai merge la şef şi l-ai ruga politicos să-ţi facă treaba, dacă i-ai mulţumi profesorului că îţi face tema, dacă o frumoasă domnişoară ar accepta avansuri la o simplă rugăminte politicoasă.

Inspirată de un eveniment social recent în care o formă de tupeu neaşteptat m-a pălmuit metaforic peste ochi, mi-am zis că e loc de mai bine în zona asta. Aşadar:

 • Identifică persoana potivită pentru ceea ce urmează să soliciţi.

Spre exemplu, pentru o chestiune de serviciu ar total nepotrivit să treci peste şeful tău direct şi să mergi direct la superiorul, fără a discuta/consulta/cere părerea înainte. Pe şeful direct îl pui în postura de incompetent, iar pe superior îl sâcâi cu o problemă pentru care altcineva a fost delegat ( şeful direct, adică).

Într-o chestiune între prieteni imaginează-ţi că un amic îţi face cunoştinţă cu o altă persoană din anturajul său. Spre sfârşitul serii, acel nou cunoscut vine la tine şi te roagă să-l împrumuţi cu nişte bani, să-l duci cu maşina până acasă, să îi pui o pilă acolo unde lucrezi tu…orice. Cine ar fi fost în această situaţie mai potrivit să facă faţă acestor rugăminţi: tu sau amicul comun?

 • Dacă nu e vreo sesiune de brain-storming, întreabă/cere în particular. Nu îl pune pe celălalt să îţi răspundă forţat de presiunea socială.
 • Începe-ţi cuvântarea prezentând modul în care stau lucrurile, rezumând ceea ce ştii/ai/faci.
 • Enunţă dificultatea de care te împiedici, propune o eventuală variantă şi apoi cere feedback .

ex. -M-am gândit că am putea implementa acest proiect prin contractarea unor sponsorizări. Nu găsesc, totuşi cea mai bună variantă de a le obţine. Ai vreo sugestie?

 • Dacă nu eşti de acord cu informaţia/soluţia propusă, aminteşte-ţi că tu eşti cel care a solicitat părerea/ajutorul aşa că trebuie să rămâi politicos în continuare şi să mulţumeşti pentru timpul acordat şi efortul depus/ideea sugerată.
 • Dacă îl simţi pe interlocutor stânjenit sau deranjat de intervenţia ta, nu insista, nu apăsa alte butoane sensibile. Retrage-te şi mulţumeşte.
 • Nu întreba şi nu solicita niciodată ceva ce tu nu ai fi dispus să dai/spui/faci.
Alte sugestii pe temă sunt binevenite. La fel şi share-urirea acestui post spre folosul tuturor.
Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

2 Comments


 1. // Reply

  Warren Buffet are un set de viata pe care si l-a creat din nevoia de a fi placut. A realizat ca nu ii face bine la finante sa fie perceput negativ sau nici macar insipid.
  Comunica cu cel de linga tine spunandu-i numele, e cel mai frumos sunet pe care il aude oricine, Nu acuza si nu evidentia defecte. Cere politicos si multumeste. Extras din Bulgarele de Zapada…

  Blogul meu e despre altceva, de aceea ador ca aici pot schimba idei despre tema blogului tau.
  Multumesc, Cristina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.