Cum să fii un bun om de vânzări

Într-un fel sau altul cu toţii avem ceva de vândut de-a lungul vieţii, de la un produs, o idee; unii chiar avem asta ca şi profesie. Cu atât mai important este ca atunci când conducem propria afacere să avem pe cineva care să ne reprezinte în modul în care dorim să fim reprezentaţi – omul care face vânzarea este cel care face afacerea să meargă.

Mi-a venit ideea de a aşterne câteva rânduri despre cum te poţi autodepăşi vânzând, în urma unei experienţe personale de shopping. Aşadar:

  • Fii pozitiv şi energic – este mult mai probabil ca oamenii să cumpere de la o persoană care le înseninează ziua, decât de la cineva mohorât, abătut sau deprimat.
  • Zâmbeşte, zâmbeşte, zâmbeşte – este una dintre cele mai mari forţe exercitate asupra psihicului uman. Puterea unui zâmbet este enormă: se vede pe faţă, stârneşte un răspuns similar, se simte prin voce.
  • Ai grijă de aspectul personal – fii îngrijit, plăcut, profesionist, în ton cu ceea ce reprezinţi.
  • Cunoaşte-ţi produsele – nu ar trebui să fie întrebare sau enunţ care să te închidă. Trebuie să ai un răspuns pentru orice, să ştii ce vinzi şi mai presus de asta, ce beneficii aduce.
  • Află necesităţile cumpărătorului – în felul ăsta creezi legătura şi oferi mai uşor soluţia.
  • Profită de fiecare discuţie pe care o ai fie pentru a definitiva vânzarea, fie pentru a-ţi fideliza clienţii.

Ben Afleck zice foarte fain în filmuleţul de mai jos: “O vânzare este făcută la fiecare discuţie. Fie îi vinzi tu clientului nişte acţiuni, fie îţi vinde el un motiv pentru care nu poate. În orice caz, vânzarea este făcută! Singura întrebare este cine închide: tu sau el?”  Boiler Room

Pare agresiv, nu? Realist, aş spune eu.

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.