5 idei pentru părinţi – comportamentul copilului în public

Adeseori mi-e dat să văd în supermarket copii măricei de-a binelea, îngrămădiţi de către părinţi în cărucioarele de cumpărături. Alteori, în restaurante sau cafenele, mă surprind supraveghind vizual câte-un copil, al vreunui părinte anonim înflăcărat în vreo discuţie. 

Cei mai toleranţi dintre noi gândesc îndată “lasă, că-i copil. ce vrei să facă?”. Alţii, ne-părinţi, găsesc deranjante episoadele de zbenguială/gălăgie/comportamente necivilizate ale unor odrasle străine. Indiferent de reacţie însă, problema în situaţiile sociale în care copiii sunt greu/de nestăpânit este a părinţilor şi al gradului prestabilit de permisivitate.

Oricât şi-ar dori, pentru un părinte este deosebit de greu să îşi stăpânească în public copilul în momentele ‘problemă’. De ce?

Pentru că educaţia comportamentului copilului în public începe acasă. Ceea ce se întâmplă în public este o reflexie a ceea ce există în casă. Este imposibil pentru un copil să dea ascultare unui comportament inconsecvent, sau unui “potoleşte-te” spus aşa, în faţa lumii, când el ştie că acasă face ce nazuri pofteşte.

Dacă am mai scris aici , despre maniere elementare pentru copii, în rândurile care urmează se vor găsi idei elementare pentru părinţi, de pus în practică.

 1. Pe cât posibil nu scoate copilul din casă dacă este flămând, obosit, bolnav. Având un disconfort fizic este mult mai probabil să se poarte nepotrivit pentru a-ţi atrage atenţia asupra nevoii lui.
 2. În training se cheamă “cadrare”. Este prezentarea cadrului, a motivelor şi a aşteptărilor şi are loc la începutul sesiunilor de formare. Fă asta alături de copilul tău. Zi-i ce urmează să se întâmple, cât va dura, de ce trebuie să facă asta şi ce asteptări ai de la el. Este mult mai probabil să ai parte de înţelegere de la cel mic dacă îi spui: “vom merge la supermarket pentru a lua ce avem notat pe lista. nu ne vom abate de la listă, nu luăm dulciuri sau jucării astăzi. vreau să mergi lângă mine cuminte, să nu încurcăm alţi oameni şi să mă ajuţi cu -un cântecel, o poezie, cititul listei ş.a.m.d. într-o oră suntem înapoi acasă.”
 3. Explică-i în avans că nu e tolerat comportamentul nepotrivit şi la o singură abatere vă întoarceţi acasă, pierzând privilegiul de a mai merge altă dată la…
 4. Oferă-i o recompensă dacă s-a purtat cuviincios şi exprimă-ţi mulţumirea faţă de el. Copii au nevoie de atenţie. Atenţia la comportament negativ e tot atenţie. Mai bine exploateaz-o pe cea la comportamente pozitive, prin laudă.
 5. Nu folosi niciodată ţipatul sau lovitul. Tu eşti modelul lui, iar asta îi arată că un comportament agresiv poate fi folosit ocazional, ceea ce va conduce către probleme viitoare.

Îţi doresc răbdare şi persevenţă pentru a lucra la implinirea dorinţelor tale!

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

2 Comments


 1. // Reply

  Sfaturi bune, insa este greu sa fii mereu acolo, disponibil, cu nervii tari… mai ales daca esti norocos sa ai un copil problema. Din fericire nu mi se aplica 😉

  1. Cristina Mocanu
   // Reply

   sunt convinsă că nu e uşor. dacă ar fi aşa, am fi toţi cetăţeni model. din păcate însă, nu toţi care fac un copil conştientizează toate responsabilităţile la care trebuie să se înhame; că doar nevoile celor mici nu se reduc la hrană şi acoperiş deasupra capului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.