Cum sa refuzi o oferta de colaborare

Daca esti freelancer, sau daca esti abordat adesea pentru proiecte de colaborare, s-ar putea sa te regasesti in situatia in care sa fii nevoit sa refuzi anumite oferte ce vin catre tine. Fie ca este vorba despre timp insuficient, oferta care nu este atractiva financiar, sau pur si simplu nu consideri colaborarea respectiva ca fiind un bun fit pentru expertiza, sau aria ta de activitate, intotdeauna este important sa raspunzi persoanelor care te abordeaza, si sa gestionezi discutia in asa fel incat sa nu iti strici imaginea, sau reputatia.

 • Raspunde intotdeauna
  Nu ignora emailurile pe care le primesti cu oferte de colaborare, in special daca observi ca acestea ti se adreseaza in mod special, sau daca oferta a fost personalizata pentru tine.
 • Argumenteaza
  Ofera un motiv pentru care nu doresti sa dai curs invitatiei. Mentioneaza daca este vorba de timpul pe care il ai disponibil, sau vino cu o contra-oferta in cazul in care pretul reprezinta o problema, sau poate chiar daca proiectul nu este din aria ta de interes sau expertiza la momentul curent. Acest lucru te poate ajuta pe viitor deoarece vei fi cunoscut ca un profesionist in domeniu, care preia proiecte asumate dupa ce analizeaza foarte bine ofertele.
 • Fii politicos
  Chiar daca pare ca persoana care te-a abordat nu ti-a studiat cu atentie profilul, raspunde cu politete. Retine ca modul in care te prezinti si vorbesti public te reprezinta in primul rand pe tine.
 • Negociaza
  Nu te teme sa negociezi. Este cel mai bine ca ambele parti sa aiba o comunicare deschisa cu privire la asteptari si la ceea ce se poate livra, asa ca indrazneste sa intrebi explicit ce anume se asteapta de la tine, in ce termene si cat anume valoreaza timpul si expertiza ta.

Pune in practica aceste recomandari, si vei observa cum in timp iti vei contura imaginea pe care o doresti, de profesionist serios, capabil, care are bune abilitati de a-si construi relatii in cercul sau profesional.

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.