Cum se stinge o ţigară

 La provocarea lansată de Călin în postarea anterioară, voi povesti în cele ce urmează despre modalităţi de a stinge o ţigară fără a lăsa murdărie în jur. N-o să intru în detalii legate de cât de nociv este fumatul pentru că nu este scopul articolului şi în fond este alegerea personală a fiecăruia. Voi zice însă de la început că şi atunci când fumam, dar şi acum de când nu prea mă mai pasionează activitatea asta, mi-a repugnat mizeria lăsată de cei mai mulţi fumători în jurul lor.

Ideea principală în jurul căreia se învârte mai orice acţiune care presupune bun simţ este să laşi în urma ta aşa cum ţi-ar plăcea să găseşti. În cazul ideal în care există o scrumieră trebuie avut grijă să se scrumeze regulat, să nu aterizeze scrumul pe jos sau pe lături.

Cum ne descotorosim de filtrele ţigărilor?

 • Când ţigara ajunge la ultimii 8-12 mm de dinainte de filtru, ţigara ar trebui stinsă. Nu e classy să se fumeze până încep să ardă degetele sau buzele.
 • În cazul ţigărilor fără filtru se stinge, de asemnea, înainte de a fi necesar să se efectueze manevre contorsionate care să prevină arderea pielii.
 • Când scrumiera este la îndemână ţigara trebuie stinsă bine, pentru ca filtrul să nu continue să fumege, răspândind un miros neplăcut.
 • Dacă scrumiera este în aer liber trebuie să fie „căptuşită” cu un şerveţel umed care să împiedice scrumul să zboare împrăştiindu-se peste tot; o altă variantă preferată de cei care amplasează scrumiere de mari dimensiuni este umplerea lor cu nisip, în care mucurile de ţigară se sting cu uşurinţă. Locaţiile mai cu ştaif optează pentru un strat de nisip parfumat în scrumieră, atât pentru interior cât şi pentru terase.
 • Dacă nu aveţi la îndemână o scrumieră, o cutie de aluminiu, sau un recipient de plastic în care a mai rămas un strop de băutură poate fi folosit pentru a scăpa de filtrul ţigării.
 • În cazul în care orice fel de recipient lipseşte cu desăvârşire, se stinge ţigara cu simţ de răspundere, se pune într-un şerveţel sau batistă de hârtie şi se plimbă în mână sau buzunar până la primul coş de gunoi.
 • O altă variantă stilată pe care am văzut-o la un moment dat la un domn a implicat o lamă de gumă mestecată înainte de ultimele fumuri inhalate. Domnul apoi s-a folosit de ambalajul lamei pentru a scoate guma din gură, iar ulterior şi-a stins ţigara în guma mestecată anterior, a împachetat ambalajul respectiv şi l-a băgat în buzunar. Astfel şi-a împrospătat respiraţia şi nu a murdărit în jurul lui.

Dacă vă întrebaţi pentru ce tot deranjul ăsta, gândiţi-vă la băncile din parc sau din faţa blocului înconjurate de ţigări, pentru cei care aţi măturat măcar o dată un petic de iarbă în care au fost aruncate filtre de ţigări nu mai e nevoie să  zic cât e de greu şi cum trebuiesc de fapt mai degrabă culese manual, pentru cei care aveţi copii amintiţi-vă cum cei mici pun mâna pe orice de pe jos şi apoi îşi bagă mâinile în gură, iar dacă vă pasă câtuşi de puţin de animale trebuie să ştiţi că foarte multe dintre ele mor din cauza sufocării cu filtre de ţigară, intoxicării sau problemelor intestinale. Fiecare plăcere sau viciu vine la pachet şi cu responsabilităţi aferente, cu grijă pentru cei din jur, pentru mediul în care trăim şi în fond pentru noi înşine şi pentru bucuria de a trăi într-o lume mai frumoasă şi civilizată.

Cu drag,

Cristina!

Dacă sunteţi de părere că acest articol poate fi folositor şi celorlalţi, vă invit să-l share-uiţi prin reţelele sociale, să-l trimiteţi prin e-mail, sau chiar să-l preluaţi pe site-ul sau blogul dumnevoastră, cu singura rugăminte de a menţiona sursa.

 

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email
Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

8 comentarii


 1. // Răspunde

  Asta încerc să explic şi eu multora! Faci gunoi, fă bine şi strânge-l! Interesant nisipul parfumat…


 2. // Răspunde

  Recunosc ca m-a surprins peste sperante continutul postului. Partea hazlie din mine si-ar fi dorit sa citeasca ca daca o femeie sufla (discret) fumul catre un barbat, doreste sa-i capteze atentia. Insa ceea ce am citit mi-a readus aminte fiecare duminica, zi de nastere, Revelion, Craciun sau Paste ca termen de la care 50 % din fumatori isi propun sa renunte. Iar a doua zi, cu o noua tigara in mana se consoleaza la gandul … ” Data viitoare…” Esti si vei continua sa fii ingerasul de pe umarul drept, cel care predica binele. Nu te-am putut corupe…


 3. // Răspunde

  in acest caz, Calin, invit partea hazlie din tine sa vina cu orice completari considera necesare, daca doreste.


 4. // Răspunde

  E atata bun simt in ceea ce scrii, incat dezbrac haina hazlie a „misto-ului” caracteristic natiei noastre de cite ori citesc posturile tale. O discutie cu halat de matase, batista in buzunar, o pipa cu miros discret, la umbra de veioza pe un birou dintr-o biblioteca ca-n articolul meu… asa serioasa mi te imaginez.


 5. // Răspunde

  Faza cu guma e intradevar practica, insa calculeaza cate tigari fumeaza pe zi, si cate gume ar trebui sa roada zilnic daca ar fi sa zicem ca folosim doar metoda cu guma :)))


  1. // Răspunde

   True :)). Dar se presupune că nu fumează doar în locuri în care nu are şi alte alternative de a-şi stinge ţigara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *