Decalog în trafic

Îmi propun de mult timp să aștern unele dintre cele mai frecvente concluzii din urma evenimentelor de care mă lovesc în orele petrecute în trafic, pentru a împrospăta memoria celor care au uitat din regulile de la cursurile de legislație.

 1. nu accelera când vezi că ești depășit; păstrează sau redu viteza.
 2. mi se întâmplă frecvent să depășesc prin dreapta, deși nu se face – de ce? pentru că benzile a doua/treia sunt blocate de mămăițe și țestoase.
  mergi pe banda întâi, schimbă banda la depășire, apoi revino pe prima bandă – fii parte a unui trafic fluid și civilizat.
 3. nu claxona dacă ești blocat în trafic. claxonul servește doar dacă este direcționat personal către cineva; altfel este instigator.
 4. aprinde faza scurtă la drum, chiar dacă afară este zi – se pot evita foarte multe accidente, în special când vine vorba de vizibilitate în depășiri
 5. preferabil să aprinzi pozițiile în oraș – mai ales valabil pentru orașele de munte, cu vreme pretențioasă, ceață, pe timp de vreme rece sau precipitații
 6. mai are sens să menționez despre aruncatul gunoaielor pe geam, din mers?
 7. nu ocupa două (sau mai multe locuri de parcare) și nici nu parca pe locurile destinate persoanelor cu handicap; nu bloca nicio cale de acces, poartă, stradă
 8. avariile pornite câteva secunde sunt semn de “mulțumesc”
 9. nu “tăia fața”
 10. dacă zgârii, lovești, prejudiciezi mașina oprită a cuiva, lasă-i un bilet pentru a te contacta să-i dai asigurarea ta obligatorie – la tine se va scumpi următoarea asigurare cu câțiva lei, dar pe celălalt îl poate costa câteva sute.

Lista este deschisă spre a fi completată.
Dacă ești de părere că aceste rânduri pot folosi și altora, dă-le mai departe.
(am mai scris despre acest subiect aici)

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.