Despre nasturi

Nu am mai scris de ceva timp despre etichetă şi maniere, deşi resurse de inspiraţie din cotidian aş avea din plin!

M-am gândit totuşi să abordez un subiect oarecum conex cu regulile de etichetă, mai precis cele legate de vestimentaţie. Dacă despre ţinute pe care ar fi ideal să le abordăm am mai scris aici sau aici , în acest post m-am gândit că ar fi bine să explic motivul pentru care nasturii în îmbrăcămintea bărbaţilor şi a femeilor sunt pe părţi diferite.

Nasturii, pare-se, ar fi fost folosiţi încă de pe vremea romanilor şi grecilor antici ca şi decoraţiuni. Cu toate astea, ei au fost reinventaţi în jurul anilor 1250 în Franţa, când s-a format şi breasla meştesugarilor producători de nasturi. Ulterior, în secolul 14, au devenit relativ răspândiţi pe teritoriul Europei, mai ales în rândurile oamenilor înstăriţi, fiind totuşi destul de costisitori.

Deoarece majoritatea oamenilor de atunci, ca şi de acum, erau dreptaci, nasturii au fost poziţionaţi în dreapta penru a fi împinşi cu mai mare uşurinţă prin găicile din stânga. Pentru că la acele vremuri doamnele din înalta societate aveau companioane care le ajutau să se îmbrace, la ţinutele femeilor nasturii au fost poziţionaţi pe stânga, astfel încât să vină de-a dreapta ajutoarelor. Şi aşa au rămas până în zilele noastre.

Dacă ai ajuns până aici, dă mai departe!

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.