Despre pierderi

Că ideile fără acţiune sunt zero, am mai zis. Că inteligenţa care nu este pusă în folosul vreunui ţel e vax, am mai zis. Că vorbăria goală fără concret nu înseamnă nimic (pentru mine cel puţin), am mai zis. Că modul în care ne trăim viaţa e fix din vina/datorită acţiunilor alese de noi, am tot repetat.

Ce ne determină totuşi să amânăm? Să lucrăm fără oprire la “un plan perfect” şi să evităm să dăm drumul acţiunii? Să găsim piedici reale, sau imaginare doar pentru a nu lua DECIZIA? Teama! Teama de pierdere. Nimănui nu-i place să piardă, să fie învinsul, să iasă primul de la coadă, să dea cioara din mână pe vrabia de pe gard, să rişte ceva sigur pe nimic concret. Logic.

De aceea am împărţit tipurile de pierderi în 3 categorii:

1. Pierderea pozitivă – atunci când admiţi un fapt şi ai la dispoziţie decizia de a face sau nu ceva în sensul respectiv.

Ex: Mai am multe de învăţat în domeniul X. Opţiuni: te mulţumeşti cu atât sau intensifici pregătirea.
Ex: Nu-mi place munca mea. Opţiuni: continui să mergi la acelaşi job sau cauţi o alternativă.

2. Pierderea practică – atunci când orice decizie luată implică o renunţare, atunci când pasul înainte presupune renunţarea la “balastul” care ţine pe loc.

Ex: Plecarea la studiu sau muncă în alt oraş/ţară – presupune părăsirea locului actual.
Ex: Începerea unei noi poveşti de dragoste – presupune lăsarea în urmă a unei relaţii sau a unor sentimente vechi.

3. Pierderea potenţială – apare atunci când am admis o situaţie, dar nu suntem siguri că dorim să ne asumăm riscul unei decizii.

Ex: Mi-aş schimba locul de muncă, dar ce se întâmplă dacă nu va fi la fel de bine?
Ex: Aş începe o afacere, dar ce se întâmplă dacă pierd investiţia?
Ex: Mi-aş părăsi partenerul actual, dar ce se întâmplă dacă nu găsesc pe cineva măcar la fel de bun?

Ceea ce ne ţin pe loc sunt pierderile potenţiale. Luarea în calcul a tuturor posibilităţilor este un lucru înţelept. Cu toate astea progresul sau ascensiunea nu pot fi reprezentate grafic printr-o linie orizontală şi dreaptă. Orice câştig presupune atât un risc, cât şi o renunţare. Stai strâmb şi judecă drept asupra deciziilor pe care le ai de luat şi acţionează!

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.