Dress code

Alegerea vestimentaţiei este o declaraţie de valoare, apartenenţă socială sau religioasă, statut social, ocupaţie, etnicitate, disponibilitate sexuală, statut marital etc.

Dacă ar fi să definiţi în câteva cuvinte ‘dress code-ul’ ce aţi spune? Care sunt principalele tipuri de ţinute? Când e imperios necesar să-l urmăm cu sfinţenie? Putem face rabat de la el?

De obicei acesta face referire la reguli vestimentare nescrise potrivite unei situaţii sau eveniment. Alteori, pentru că nu se poate lăsa la voia interpretării fiecăruia, se dau indicaţii precise referitoare la îmbrăcămintea adecvată. În aceste cazuri, fie se urmăreşte alinierea la standardele impuse ale companiei sau evenimentului, fie se doreşte crearea unei poveşti sau transmiterea unui mesaj în cadrul unui eveniment tematic. În aceeaşi temă, pe bună dreptate aş zice, există locuri în care se merge până la interzicerea accesului celor care nu se conformează.

O să trec dincolo de codul de ţinută impus de către angajator sau mediul profesional (pe care îl voi aborda detaliat într-o postare viitoare) , deoarece acolo motivaţiile sunt mai lesne de înţeles, iar rigorile diferite. Există tipare în care vedem încadraţi bancherii, IT-iştii sau artiştii plastici şi este evident că pentru fiecare dintre ei specificaţiile sunt altele. Voi face deci, referire la sugestia sau obligativitatea ţinutei în cadrul unui eveniment social: o nuntă, un botez, o tăiere de moţ, o ceremonie religioasă, un bal mascat, o petrecere tematică,  lansarea unui produs etc.Organizatorii evenimentului şi implicit cei care trimit invitaţiile şi fac referiri la ţinută au în minte planul de desfăşurare al evenimentului şi rezultatul pe care îl aşteaptă.

Să participi la o invitaţie care ţi-a fost lansată fără a respecta script-ul denotă lipsă de respect faţă de cei care au adresat invitaţia, faţă de evenimentul în sine, faţa de munca celor care au gândit şi încercat prin povestea în care implică invitaţii să transmită un mesaj sau o idee unitară. Cu excepţia cazului în care eşti invitatul de onoare sau piesa de rezistenţă a întâmplării, este mai bine pentru toată lumea să nu fii prezent dacă nu te poţi conforma.

Încearcă să-ţi imaginezi vizualizarea pozelor după o astfel de situaţie: din punctul de vedere al organizatorilor nu a fost o reuşită perfectă dacă totuşi au permis accesul celor îmbrăcaţi nepotrivit, iar din prespectivă inadecvatului – acesta iese în evidenţă ca nuca în perete.
Încearcă să dai dovadă de adaptabilitate la mediul din care faci parte şi să nu arăţi ca o măicuţă la o petrecere a fetish-iştilor.

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email
Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

4 comentarii


  1. // Răspunde

    Se pare ca sintetizezi din viata tot ce nu merge si oferi solutii. Am sa te citesc, imi place.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *