Încearcă din nou!

Mi-am propus să scriu despre teama de eşec de ceva vreme deja, de atunci când vorbeam cu o prietenă care îmi zicea că “un divorţ este un eşec care te urmăreşte tot restul vieţii”.  De atunci circumstanţele mă trag mereu de mânecă ba prin discuţii, scrieri, cursuri, citate, desene care abordează tema fricii de eşec.

Noi (românii) ca şi popor, refuzăm să facem lucruri din frica de a nu claca, de a nu ne face de râs, de a nu ne vorbi de rău vecinul de scară. Reacţionăm în loc să acţionăm. Ne angrenăm în activităţi care sunt “din cauza” , “de teama”, “să nu cumva să”. Avem gândirea orientată către a preveni eşecul, în loc să gândim spre a construi ceva.

În relaţie directă cu victimizarea specifică popoarelor din Europa de Est, sunt nişte oameni mai la Vest (America în special) care gândesc fix invers, care văd căderile ca parte firească a procesului, care spun că nu contează cât de des ajungi jos, contează cât de repede te ridici şi te reorganizezi. Aici e diferenţa majoră: în mindset. Şi dacă ai clacat, ce? Data viitoare nu mai pleci din acelaşi punct, ai o experienţă în plus care te va ajuta să ajungi mai sus.

Eu nu ştiu nici în ziua de azi să merg spre bicicletă (spre ruşinea mea), în parte din cauză că ai mei au gândit fix aşa: “nu-i luăm bicicletă ca nu cumva să cadă, să se julească, să se rănească.”  “I-ai bicicletă, dă-l încolo, or să-i treacă juliturile!” – ar zice acum adultul din mine. (ăsta e al treilea an de când mi-am propus să învăţ – poate o să-mi şi iasă).

Câştigul e în relaţie directă cu riscul. Atunci când ieşi pe uşă eşti expus la nenumărate riscuri, pe care însă ţi le asumi în numele salariului lunar, sau bucuriei de moment. De ce nu ai face aşa şi cu restul vieţii tale?

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.” – Samuel Beckett

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

5 Comments


 1. // Reply

  Perfect de acord cu tine. Şi când crezi că te-ai decis să înveţi mersul pe biclă, dă un semn… musai s-o iniţiez şi eu pe Doamna mea!


  1. // Reply

   Eu decisă sunt, doar că de încercat nu încerc :)) Dar dau. Promit!


 2. // Reply

  Optimism debordant, asta degaja articolul tau. Srie mai des Cristina, imi place sa te citesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.