Înţelepciunea mulţimilor

Recomandasem, zilele trecute, în urma unor discuţii, unui întreprinzător un modul de lucru şi colaborare în echipă, ca şi completare la restul materialului de învăţare. Neaşteptat, m-am lovit de o întrebare , care pe cât de simplă, pe atât de complexă: “de ce?”.

Munca în echipă se poate dovedi adesea chinuitoare. Nu de puţine ori am numărat în gând până la 10, înainte de a mă ambala în vreo discuţie aprinsă pe teme de serviciu. De ce este însă munca în echipă atât de bine cotată? E simplu: deoarece rezultatul produs de minţile mai multor oameni este net superior aceluia produs de un singur individ (nu vorbesc despre excepţii, invenţii, idei geniale).  Orice echipă trece prin furtuni până la coagulare însă,când aceasta se întâmplă, membrii echipei punându-şi în slujbă anii de viaţă, experienţă, cunoştinţe conştiente sau inconştiente generează un rezultat pe măsura calităţii grupului.

Spre exemplu, într-un grup de mecanici auto, unde unul are o experienţă de 3 ani, altul de 13 şi altul de 30, în meserie, experienţa lor în domeniu, cumulată, este de 46 de ani, care poate fi pusă în slujba provocărilor profesionale pe care le întâmpină.

Circulă şi o anecdotă vis-a-vis de ‘înţelepciunea mulţimilor’ care zice că la un târg, mulţimea a fost provocată să ghicească greutatea unui taur, iar media rezultată din răspunsurile acesteia a fost mult mai apropiată de greutatea reală a animalului , faţă de răspunsul unui singur expert.

Pe acelaşi principiu, al înţelepciunii maselor, funcţionează şi motoarele de căutare asemenea lui Google, care anticipează posibile rezultate căutate bazându-se pe ceea ce s-a căutat în trecut (plus alte grămezi de algoritmi). Pentru mai multe informaţii pe subiect, căutaţi sintagma “prediction markets”

Deci, în viitor, când începi să te contrazici cu toţi, sau crezi că munca ta e fără cusur, poate ar fi bine să mai laşi un coleg, doi să-şi bage nasul (dacă e cazul) şi să te foloseşti de ceea ce ştiu şi ei pentru ca rezultatul final să fie unul mai bun.

Vorba aia: “Unde-s mulţi, puterea creşte.”

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.