Legea lui Jante – sau un reminder despre umilinta

Aksel Sandemose a scris in 1933 o carte din care aveau sa se extraga ulterior  ‘cele 10 legi ale lui Jante’. Aceste legi aveau sa defineasca caracteristici comportamentale ale popoarelor scandinave, din societati egalitariste, unde importanta individului este minimizata, unde cei cu mindset spre succes sunt descurajati, unde accentul se pune pe colectiv. Legea lui Jante se rezuma in cuvintele “nu te crede mai special decat restul.”

Sigur, aceasta strategie de a tine sub control multimile s-a dovedit a functiona de-a lungul timpului sub regimurile totalitariste, oamenii invatand sa traiasca în teama si deznadejde.

Sigur, intotdeauna va fi altcineva mai bun decat tine.

Dar intotdeauna si tu vei fi mai bun decat altcineva. 

Nu te afunda in autosuficienta, nu uita sa ii apreciezi pe ceilalti, nu fugi de critici, de greseli si nu te lasa prada incantarii din oglinda. Accepta ce nu poti schimba si munceste pentru ceea ce poti imbunatati.
Retine ca un lider adevarat recunoaste valoarea din ceilalti!

Iti doresc pace si echilibru!

 

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.