Micro-expresii faciale


M-a recucerit febra aprofundării non-verbalului. Prima dată când luasem contact cu informaţii din sfera asta era cu ceva ani în urmă când am citit “Cartea gesturilor” (pdf aici – materialul nu-mi aparţine!). O bună perioadă ce a urmat am devorat cu interes tot ce am prins pe tema semnalelor corporale, neintenţionate.

Acum am dat de “Lie to me”, un serial foarte fain care mi-a cauzat câteva nopţi albe.

Ca să rezum, avem două urechi şi o gură. Doi ochi şi o gură. Până şi natura ne subliniază că ar trebui să recepţionăm mai mult decât să redăm. Ne-ar ajuta extraordinar de mult să ascultam realmente pe cineva, să încercăm să-l înţelegem, să nu ardem de nerăbdare să ne vină rândul la replică. Personal şi profesional am avea mult mai mult de câştigat încercând să vedem unde se situează celălalt.

Fără a fi conştienţi mereu de asta, natura ne-a dotat deja cu un atu. Numim cunoaşterea care nu poate fi neapărat verbalizată ‘al şaselea simţ’ sau ‘intuiţie’.

Dacă te-ai auzit spunând macar o dată “simt ceva în neregulă în legătură cu persoana asta”, “nu părea sincer”, “a avut un râs fals”, “simt că m-a minţit”, “pare că încă mai ţine la el” ş.a.m.d. înseamnă că şi tu eşti deja înzestrat cu abilitatea de a relaţiona cu ceilalţi fără cuvinte.

Foloseşte asta în avantajul tău, ascultă-te şi ascultă.

Îţi propun chiar şi un exerciţiu: câte dintre expresiile de mai jos poţi identifica şi numi? (nu trage cu ochiul la răspunsurile de mai jos)

 

(a) fericit, (b) trist, (c) furios, (d) surprins, (e) temător and (f) dezgustat

Ei bine; cum a fost? Nu-i aşa că ai “ghicit” mare parte? Nu te-a învăţat nimeni, şi cu toate astea ai ştiut. Cum? E simplu! Răspunsurile sunt deja la tine!

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

2 Comments


 1. // Reply

  e neaparat sa predai asta la cursurile ce pregatesc oameni de vanzari. Privitul in sus spre dreapta inseamna re-amintire pe cand in stanga inseamna imaginatie, minciuna.


  1. // Reply

   noţiuni de bază predau, însă fiind un subiect amplu, de sine stătător e greu de intrat în detalii.
   sunt atat de multe de spus intr-un curs doar pe non-verbal 🙂

   cu privitul în sus ai dreptate, e legat de părţile creierului: cea analitică şi cea creativă, doar că exclusiv analizatul priviului poate induce în eroare. este demonstrat că persoanele care tind să folosească predominant o parte sau alta a creierului îşi orientează şi privirea către aceeaşi parte spre a impulsiona procesul gândirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.