Poveste cu tâlc

Acum mulți – mulți ani, mică fiind, am auzit prin casă povestea de mai jos, spusă de un glumeț al familiei, sub formă de banc. Nu îmi explic însă de ce mi-a rămas în minte până în ziua de azi, când o găsesc mai revelatoare ca niciodată:

Se duce un om la croitor și probează un costum. Stând el așa și fâțâindu-se, admirându-se în fața oglinzii, descoperă că vesta nu e tocmai uniformă în partea de jos.
“Oh”, spune croitorul, “nu vă faceți griji. Doar țineți capătul de jos cu mâna stângă și nimeni nu va observa nimic.”
Clientul se străduie să-i urmeze indicațiile, dar remarcă altceva, reverul sacoului se răsucea cumva înăuntru în loc să rămână drept, neted.
“Hmm, chiar așa?”, păru să stea pe gânduri croitorul.”Eh, lăsați că nici asta nu e o problemă. Întoarceți puțin capul și țineți de rever cu bărbia”
Clientul face cum i se spune, însă descoperă că pantalonii îi sunt un pic prea scurți și strămți.
“Oh, nu vă faceți griji nici pentru asta,” zice croitorul. “Nu trebuie decât să trageți de ei un pic în jos cu mâna dreaptă și va fi perfect.”
Clientul nu stă prea mult pe gânduri și cumpără costumul.
Ziua următoare bărbatul își îmbracă noul costum, având grijă să respecte întocmai sfaturile primite. Și cum mergea el așa prin parc, cu bărbia apăsând pe rever, cu o mână trăgând de vestă, cu alta ținându-se de pantaloni, doi bătrâni își întrerup jocul de dame pentru a-i privi mersul împleticit.
“Dumnezeule”, zice primul om, “ia uite la bietul infirm!”
Al doilea bărbat se gândește un moment, după care adaugă: “Mda, păcat că e schilod, dar…știi…mă întreb, de unde și-o fi luat un costum așa frumos?”

De fiecare dată când mi-o reamintesc am câte un insight. Astăzi aș rezuma concluzia la un simplu paradox: ‘If you want to stand out, you have to fit in.’ (dacă vrei să ieși în evidență, trebuie să te conformezi). La ce trebuie să te conformezi, te las pe tine să te gândești.

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.