Puterea din glas

Eu, mărturisesc, am o slăbiciune veche pentru vocile grave, masculine. Mă seduc iremediabil şi mă captează adesea, dincolo de mesaj. Uneori cred că e o reminescenţă din perioada în care m-am jucat pe FM, ascultând(u-mi) voci în căşti ore-n şir. Alteori, îmi dau seama că vocea şi modul în care este ea folosită poate fi o armă în sine pentru oricine se foloseşte de ea adecvat.

Gândeşte-te la mesajul pe care îl ai de transmis şi ajustează-ţi vorbirea pentru a întări cuvintele.

 1. Dacă vrei să motivezi şi să inviţi la acţiune adoptă un ton enuziast.
 2. Orice ar fi nu urca prea mult cu tonul (şi volumul). Piţigăiatul dă o alură de…pudel pe cafeină. Înregistrează-te, ascultă-te şi găseşte-ţi un optim.
 3. Ai grijă la viteza pe care o foloseşti. Oamenii care vorbesc mai repede sunt percepuţi ca fiind mai agili mental. Cu toate astea, pot irita în cazul în care auditoriul nu ţine pasul.
 4. Ia pauze tăcute în vorbire (permit auditoriului să ‘digere’ ceea ce ai zis). Fără ăăă-uri şi îîîî-uri. Fără pauze mai lungi de câteva secunde.
 5. Încheie propoziţiile coborând tonul vocii. Oferă fermitate. Propoziţiile încheiate cu tonul ascendent par interogative şi nu contribuie la credibilitatea celor spuse.

Mai jos e o scurtă mostră cu ceea ce poate face exersarea vorbirii cu un coach, pentru o persoană influentă. Enjoy!

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

5 Comments


 1. // Reply

  Ai sa razi dar mi se pare mai naturala in vorbire in prima varianta. In a doua are niste accente exagerate. ( Aceeasi chestie care ma irita si in cazul lui Tony Robbins de exemplu ).


  1. // Reply

   What Vlad sez. Nu strica sa-ti educi vocea, e chiar o chestie pe care prea putini se apuca s-o faca si pe care o recomand si eu.

   Problema apare cand exerciti prea mult micro-management (?) si ajunge totul sa para artificial..

   1. Cristina Mocanu
    // Reply

    Alex, dintre unul care n-are nici cea mai vagă idee despre auto-educare (a vocii în cazul ăsta) şi altul care pe alocuri pare artificial îl prefer pe al doilea pentru că cel puţin greşind îşi oferă şansa să evolueze.

  2. Cristina Mocanu
   // Reply

   Păi e mai naturală în prima variantă. În a doua, într-adevăr, vorbeşte cu emfază. Dar pune mult mai bine accentul pe cuvintele cheie, e mai uşor de urmărit, pare mai fermă.
   T. Robbins nici pe mine nu m-a prins…


 2. // Reply

  Am ascultat intreaga serie cu speach-uri de pe Youtube la cafea. Daca ati citit Dune, Frank Herbert parea ca imagineaza o disciplina aparte in controlul vocii si influentarea audientei cu “Glasul”. Oratoria si retorica sunt atribute pe care doar oamenii constienti le utilizeaza, iar cand o fac obtin rezultate. Frumos Cristina, excelent subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.