Scapă de uscături

Am de ceva timp schiţa pentru articolul ăsta în drafts, dar până acum nu am găsit momentul, modul sau starea în care să abordez subiectul. De ce? Pentru că este sensibil. Uitându-ne în oglindă am fost fiecare, pe rând, uscăturile din viaţa cuiva, am fost cei la care s-a renunţat la un moment dat pe motiv de necompatibilitate, frustrare şi/sau dezamăgiri.

Acum nu vreau să vorbesc din perspectiva asta, a oii negre, ci din postura celui secătuit de cei din jur, care trebuie să-şi facă ordine în minte şi în viaţă pentru a face loc lucrurilor măreţe şi importante cu adevărat.
Eu am devenit în ultimul an mai selectivă ca niciodată cu alegerile de petrecere a timpului liber, cu discuţiile nesfârşite la telefon cu prieteni sau cunoscuţi care nu fac decât să se plângă, am eliminat din lista de Facebook persoane care postează frecvent chestii depresive, drama queens sau pur şi simplu oameni care mi se par de-a dreptul limitaţi din simplul motiv că inconştient lucurile care intră cu tine în contact te influenţează. Dacă am posibilitatea de a alege ce vreau să mă înconjoare, de ce să nu aleg cum vreau să fiu, să mă simt? De ce nu aş alege să am în jur elemente care să mă motiveze şi să mă inspire?

Cum identifici un vampir de energie:

 • intruziv cu limitele tale personale, foarte prezent în intimitatea ta, foarte deschis cu intimitatea lui;
 • exagrat de dramatic – face din ţânţar armăsar
 • exagerat de critic – nu aprobă nimic în afara propriilor păreri, îţi desfiinţează constant orice argument pe orice temă, se vrea detinător al adevărului absolut şi reper universal, găseşte cusur în absolut orice de la trafic, vreme, temepratura apei din pahar etc.
 • nu te susţine în planurile sau ideile pe care le ai
 • insistent – nu acceptă „nu” ca şi răspuns
 • negativist – vede mereu jumătatea goală a paharului
 • probleme cu stima de sine – fie toţi sunt de vină pentru toate, fie el e cel mai insignifiant/neimportant/nepriceput/nasol(…)
Cum să-ţi dai seama dacă te-ai aflat într-o situaţie similară:
 • În urma conversaţiei/întâlnirii te-ai simţit energizat sau secătuit?
 • După ce petreci timp în compania persoanei te simţi împăcat cu tine sau mai degrabă furios, dezamăgit, frustrat?
 • Simţi că poţi fi în largul tău?
Dacă răspunsurile nu sunt pozitive, poate ar fi bine să îţi pui câteva întrebări legate de motivul pentru care accepţi asta, să te întrebi dacă este o situaţie temporară, o pasă proastă sau un feeling generalizat.

Uneori prietenii tăi pot trece prin momente din astea. Încearcă să-i ajuţi şi să le fii alături să le depăşească, dar nu te lăsa atras şi consumat în astfel de jocuri. Limitează timpul petrecut, respectă-ţi graniţele, vampirii de energie îşi vor lua doza şi îşi vor vedea de viaţă mai departe, iar tu vei rămâne vlăguit fără să-ţi dai seama ce te-a lovit, lasă să se înţeleagă clar că nu eşti sacul nimănui de box sau caieţelul de plângeri şi reclamaţii.  Concentrează-te asupra scopurilor tale şi a lucrurilor care îţi îmbogăţesc viaţa şi aduc satisfacţii. Zicea Zig Ziglar (hahah. aliteraţie) cum că „motivaţia este ca duşul – trebuie să fie zilnică” . Adu plusuri vieţii tale de la zi la zi, măreşte cercul de oameni pozitivi care te inspiră să faci lucruri frumoase, să creşti, să fii cel mai bun tu posibil.

Îţi garantez că o să-ţi placă!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email
Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

5 comentarii


 1. // Răspunde

  Excelenta initiativa, subiectul e senzational. Nu ca si cuvantul similar de la o televiziune prapastioasa, ci in sensul adevarat. Sper sa deschida citi mai multi ochii cind citesc si sufletul sa inteleaga.


 2. // Răspunde

  daca pui un post si despre bunele maniere, pupat mana la dame, deschis usa, cu traversare prin moravuri alde stinsul tigarii … iti sarut mana, la figurat odata cu postul, live la o eventuala sueta la o cafea.


  1. // Răspunde

   Dacă cerere există de la stimabilul cititor, nevoie e cu siguranţă, facem unul cu dedicaţie specială. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *