Secretul este: pasiunea

Încă de când eram mică am asistat la discuţiile părinţilor despre „care şcoală e mai bună”. Toată clasa a patra am petrecut-o pregătindu-mă intens în timpul liber pentru examenul de admitere la gimnaziu la un colegiu de prestigiu la vremea aceea, la care probele examinatorii erau singura modalitate de a accede acolo (poate şi banii, dar nu s-a pus problema).

În ziua de azi lucrurile au devenit şi mai grave. Părinţii nu dorm cu nopţile stând la cozi să depună dosare la şcoli primare sau grădiniţe în funcţie de care sunt mai bune. Mă întreb mai mult retoric în ce fel se măsoară performanţa la grădiniţă sau după ce criterii sunt evaluate învăţătoarele la care se duce lumea ca la pomul lăudat. Tot în ce mă priveşte, singurele criterii ale alor mei erau pe atunci să găsească cadre didactice care să-mi permită să scriu cu stânga (generaţia care a prins ceva din comunism ştie traumele cu legatul mâinii dominante la spate sau bătutul cu rigla).

Eu sunt o susţinătoare aprigă a necesităţii educaţiei, problema este că am ajuns să consider sistemul românesc de învăţământ insuficient şi neadaptat la vremurile prin care trecem. Am ieşit din liceu cu haos în minte, cu zeci de diplome care nu îmi folosesc la nimic, iar singurul meu noroc consider că a fost faptul că am început să muncesc în paralel cu facultatea şi am ajuns să mă cunosc mult mai bine din experienţa practică, mi-am dat seama cum sunt, ce-mi place, către ce tind etc.

M-am uitat în grădina celor pe care îi admir şi îmi dau seama că singura modalitate de a face diferenţa, de a performa, de a fi bun este PASIUNEA.

Toţi părinţii vor pentru copiii lor ce e mai bun, dar şcoala se adresează maselor, la şcoală copilul tău va învăţa noţiuni teoretice şi se va cultiva comportamental. E datoria ta de părinte să faci restul. E datoria ta de părinte să stârneşti în el pasiunea pentru ceva, dragul faţă de o disciplină sau abilitate, e datoria ta să-l ajuţi să scoată capul din mulţime. Oamenii mediocri, cu priviri placide sunt cei în care nu arde nimic, sunt cei resemnaţi, sunt cei care nu vor face diferenţa. Ajută-l să găsească flacăra din el. Şi tu la fel: nu e prea târziu să cauţi flacăra din tine şi să o aprinzi. Înainte de a strânge uneltele de navigaţie, stârneşte dorul de mare. Lasă-te cuprins de o credinţă profundă, de convingerea că nimic nu e imposibil ca atunci când erai copil.

Îţi promit că o să se vadă!

„Când ne descoperim talentele, ne dezvăluim pasiunea. Când ne dezvăluim pasiunea, ne aflăm scopul. Când ne aflăm scopul, ne împlinim destinul.”

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email
Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *