4 surse de finanţare pentru start-ups

1. Pentru cele mai multe afaceri ai nevoie de un capital de început, fie el cât de mic.
Vestea bună este că mare parte din capitalul tău iniţial poate fi constituit din resurse umane, calificate şi dedicate unui scop comun.

 

2. În al doilea rând, foarte multe afaceri au început şi au crescut cu surse minime de finanţare, aşa cum sunt ele numite, în glumă, cei trei “P” : părinţi, prieteni şi alţi proşti. Sigur, aici intră economiile proprii sau reinvestirea profitului din job-uri mărunte. Foloseşte-le cu mare înţelepciune!
Faptul că ai resurse limitate te poate ajuta să fii mult mai atent la modul în care gestionezi banii.

 

3. O altă sursă de finanţare a afacerilor o constituie împrumuturile bancare – în teorie. Pentru că în practică, obţinerea unui împrumut bancar pentru un start-up solicită minim un an fiscal încheiat şi documente contabile care să ateste credibilitatea afacerii şi fezabilitatea creşterii. Caz în care, nici start-up-ul nu mai e chiar start-up, şi fondurile proprii pot fi mai degrabă folosite ca leverage în reinvestiţii.

 

4. Fondurile de “venture capital” sunt o sursă alternativă de finanţare. Aceste fonduri sunt reprezentate de capital masiv, investit în afaceri cu grad ridicat de risc – fie start-up-uri, fie expansiuni îndrăzneţe.
Ele se obţin mai greu decât împrumuturile bancare, dar afacerile astfel finanţate au o rată de succes mai mare. Parte din succesul acestui mecanism îl constituie faptul că fondurile de capital de risc efectuează o analiză mult mai minuţioasă asupra afacerii şi oferă consultanţă specializată pe parcursul desfăşurării activităţii.
Venture Connect este una dintre firmele care oferă astfel de susţinere în România.

 

Ce trebuie să reţii, indiferent de ceea ce alegi, este că oricine îţi va finanţa ideea aşteaptă aşa numitul “return on investment” ( ROI-ul despre care vorbesc corporatiştii) sau inapoierea investiţiei plus rata de dobândă negociată. Fie că e vorba de prieteni sau familie, nu considera niciun ajutor gratuit şi ai grijă să răsplăteşti pe toată lumea. În fond, preţul plătit pentru un vis împlinit ar trebui să merite, nu?

 

Sper să îţi fie de ajutor aceste idei.
Dacă te pot sprijini cu mai multe informaţii, mă poţi contacta.

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.