Viermele sau brânza?

Toată lumea a auzit probabil de vorba aceea cu “the early bird catches the worm.” şi intr-o anumită măsură consider că este întrucâtva reală, avantejele şi rezultatele primului sosit, primului cu ideea, primului cu acţiunea pot fi uşor de cuantificat şi departajat faţă de resul competitorilor sau participanţilor pe care îi înfruntă. Nu încape îndoială că oamenii care iau atitudine şi acţiune adesea sunt cei care înregistrează şi rezultate notabile.

Eu sunt mai diferită. M-am crezut adesea leneşă sau m-am învinovăţit de comoditate, concluzia la care am ajuns însă este că îmi doresc să fac cât mai puţin pentru cât mai mult, asemenea multora (fie că o recunosc sau nu), îmi place ca munca mea să fie mai degrabă eficientă, productivă şi aducătoare de satisfacţii, decât multă. A nu se înţelege că sunt un adept al amânării, procrastinării sau a zicalei “lasă pe mâine ce poţi face azi”. Doar zic că poate uneori, înainte de a ne avânta în acţiune, aşa cum suntem de multe ori îndemnaţi să facem, ar fi ideal dacă am sta un pic pe margine şi am (re)gândi planul de acţiune, dacă am încerca să învăţăm din erorile competitorilor sau din disfuncţionalităţile de care se lovesc ei pe parcurs. Parcă mai bine e să vezi ce nasol sângrează o julitură, decât să te apuci să scrijeleşti genunchii. Alteori, într-adevăr, doar aşa poţi învăţa.

Nu există reţete. Există filtru individual, există experienţe personale, există momente în care intuiţia joacă cel mai bun rol. Îndemn doar la o clipă în plus alocată gândirii şi pregătirii, mai degrabă pe zicala “the second mouse gets the cheese.”

Tu ce vrei: viermele sau brânza?

 

Inspired by Anthony J Evans.

Cristina Mocanu

Cristina lucrează în managementul și dezvoltarea adulților încă din 2012.

A susținut cursuri, seminarii în domeniul resurselor umane, motivarea și dezvoltarea angajaților, evaluarea performanțelor, planificare strategică și lidership; a oferit consultanță și coaching individual pentru creșterea șanselor de angajabilitate, branding personal, management și creșterea performanțelor individuale.

Ai nevoie de ajutor? Accesează formularul de contact!

Fii sociabil, dă mai departe:
Facebook Twitter Linkedin Tumblr Pinterest Email

4 Comments


 1. // Reply

  Raspunsul la intrebarea finala probabil depinde de nationalitatea celui intrebat: un chinez va prefera viermele, un roman, branza.

  Dupa cum zicea si Anthony, in unele situatii e bine sa te grabesti sa fii primul (piete noi etc.), in altele e mai bine sa astepti mutarea celorlalti si sa reduci riscul.

  Eu cred ca sunt mai multe situatii in care e bine sa fii “the early bird”.


 2. // Reply

  Experienta personala cred ca e cea care conteaza. Se vede din scoala, nu se pot monta aripi de fluturi la soricei. Unii se ard la bec,altii la branza. Dar pe cei ce nu se ard sau nu se prind in cursa ? Nu-i vedem, si aceia cu siguranta zboara sus sau cutreiera pe unde vor.

  Imi permit sa afirm ca o zicala invatata demult s-a verificat cel mai des:
  Prostul care merge ajunge mai departe decit inteleptul ce sta si se intreaba.
  Norocul ii favorizeaza pe cei curajosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.